SalesOnline Logo

SMG14005 SalesStore Banner Klantwaarde

Een lach of een streep

Iedereen kan het en iedereen doet het gelukkig ook: glimlachen. Of het nu naar klanten, vrienden, collega's of gewoon een onbekend iemand op straat is, glimlachen werkt.

Wie glimlacht komt vriendelijk en open over, mooi! Veel beter dan rond te lopen met een 'streep' op je gezicht. En vrijwel altijd reageert de ander ook met een glimlach, dat gaat automatisch want lachen werkt aanstekelijk. Bijkomend voordeel is dat er een stukje in je linker hersenhelft wordt gestimuleerd, waardoor je een vrolijk gevoel krijgt. Glimlachen is dus een uitstekend middel om te gebruiken, voor jezelf en voor de ander!

 
Glimlachen doen we om een aantal redenen, bijvoorbeeld:
• Een teken van herkenning.
• Om iemand te begroeten.
• Uit beleefdheid.
• Om iemand aan te moedigen.
• Uit verlegenheid.

De manier waarop iemand glimlacht verschilt nogal. Let eens op wat je zelf doet en let ook op de ander, de glimlach vertelt van alles:

De echte glimlach
Wie oprecht glimlacht trekt zijn of haar mondhoeken omhoog, waardoor de tanden zichtbaar worden, en daarbij beweegt het hele gezicht mee. Je ziet ook kleine rimpeltjes bij de ogen ontstaan, de ogen sprankelen er bij. Wie dit ziet bij een gesprekspartner, weet dat de persoon echt glimlacht. Beweegt alleen de mond, dan is het een geforceerde glimlach en onecht.

De gesloten glimlach
Iemand trekt wel de mondhoeken iets op, hoewel de mond bijna in een rechte streep blijft staan. Ook laat de persoon zijn of haar tanden niet zien. Vaak gaat achter deze glimlach schuil dat iemand iets te verbergen heeft of een mening niet wil geven.

De scheve glimlach
B
ij de scheve glimlach trekt maar aan een kant een mondhoek omhoog, de tanden van de persoon zijn niet zichtbaar. Door deze glimlach lijkt het gezicht aan de ene kant vriendelijk en aan de andere kant neutraal tot fronsend. De indruk die je hiermee kunt wekken is dat je sarcastisch reageert op wat er wordt gezegd.

De verlegen glimlach
Glimlachen en het hoofd iets naar beneden houden, zodat je als het ware onder je wenkbrauwen doorkijkt, komt op de ander vaak als verlegen over. Kijkt iemand helemaal niet, dan is de persoon waarschijnlijk onzeker. De verlegen glimlach kan ook iets 'liefs' oproepen, daarom gebruiken veel vrouwen deze variant (vaak onbewust) om indruk te maken op een man.

De constante glimlach
Er zijn mensen die bijna voortdurend een glimlach op hun gezicht hebben, bijna een grijns wordt het dan. Om nog maar niet te spreken van de kaakspierpijn die je er van zou kunnen krijgen.... Niet doen dus, het komt onecht over of je kunt de indruk wekken dat je iemand niet serieus neemt.

Glimlachen werkt niet alleen als je iemand ziet. Ook aan de telefoon kun je gerust af en toe glimlachen terwijl je praat. De lach klinkt door in stem, waardoor je vrolijk overkomt.

Maak er dus volop gebruik van, van glimlachen wordt iedereen beter!