SalesSpot

Groei verder met onze SPOT-methode©

SPOT-methode©

SalesSpot is dé strategische partner die jouw groei ambities realiseert. Dit doen wij door middel van onze eigen SalesSpot aanpak, namelijk de SPOT-methode©. Met de SPOT-methode© brengen wij inzichtelijk hoe we jouw organisatie kunnen laten groeien met lagere kosten!

 

Situatie

De ‘S’ in de SPOT- methode© staat voor de Situatie en geeft inzicht in de huidige interne situatie van jouw verkoop organisatie: onderzoek en analyse van de huidige organisatie, processen en prestaties.

 • Verkoopprestaties: Analyse van conversieratio’s en andere KPI’s om de prestaties van de verkoop te meten
 • Verkoopprocessen: Grondige evaluatie en analyse van de bestaande processen om knelpunten, inefficiënties en kansen te signaleren
 • Teamanalyse: Beoordelen van vaardigheden, capaciteiten en prestaties van het salesteam en het inzichtelijk krijgen van mogelijke trainings- en ontwikkelingsbehoeften
 • Technologie en tools: Analyseren van gebruikte hulpmiddelen, zoals het CRM-systeem en communicatietools, waarmee de verkoopprocessen worden ondersteund.

Deze scan is de basis voor de interne verbetervoorstellen die wij uitwerken onder de ‘O’ van Optimalisatie. Met deze informatie maken wij een actieplan waarmee de verkoopprestaties kunnen worden geoptimaliseerd, de efficiëntie verhoogd en de kosten verlaagd. In de Transitie-fase (de ‘T’)
worden deze daadwerkelijk ingezet en uitgevoerd.

 

Propositie

De ‘P’ in de SPOT-methode© staat voor de Propositie en is gericht op de externe beleving van jouw producten of diensten. Hierbij onderzoeken wij de waarde van het aanbod dat u aan jouw (potentiële)
klanten biedt.

 • Producten of diensten: De propositie begint met een duidelijk begrip van wat de organisatie haar klanten aanbiedt. Dit kunnen producten, diensten of een combinatie daarvan zijn. Het is
  essentieel om te beschrijven wat deze producten en/of diensten precies zijn t.o.v. de branche collega’s
 • USP’s: Wat zijn de specifieke voordelen van jouw producten en/of diensten die
  onderscheidend zijn in de markt. Dit is bijvoorbeeld de kwaliteit, prijs, functionaliteit of de geleverde service
 • Doelgroep analyse: Het is belangrijk om te bepalen voor welke doelgroep(en) jouw propositie is ontworpen. Wie zijn uw huidige klanten en wie zijn jouw ideale klanten? Kunnen we deze
  segmenteren op basis van feitelijke kenmerken zoals bijvoorbeeld behoeften, gedrag, toekomst en grootte? Wat zijn hun behoeften, pijnpunten en wensen? De propositie moet aantrekkelijk zijn en de USP’s moeten aansluiten op deze doelgroep
 • Waardecreatie: De propositie moet duidelijk maken welke waarde deze aan de klanten biedt. Dit kan kostenbesparingen en verbetering zijn tot het oplossen van problemen of het creëren van nieuwe kansen. Waar zit de aansluiting van uw waardecreatie t.o.v. van de vraag van jouw (potentiële) klanten? En hoe neem je deze mee in jouw huidige verkoop?
 • Positionering: Het is van belang om de positie op de markt te kennen ten opzichte van de concurrentie. Hoe wordt de organisatie gezien in vergelijking met anderen en hoe maak jij jouw propositie het meest aantrekkelijk?
 • Marktanalyse: Inzicht in de marktomstandigheden, concurrentie, trends en klantgedrag om kansen te identificeren.

Deze resultaten vormen de basis voor het duidelijk definiëren van gerichte marketing- en verkoopstrategieën, welke wij in het SPOT-methode© verbetervoorstel onder Optimalisatie zullen uitwerken.

 

Optimalisatie

Na het grondig scannen van de huidige verkooporganisatie en het scherpstellen van de unieke verkoop propositie, is het nu tijd voor de volgende letter van de SPOT-methode©, namelijk de ‘O’ van Optimalisatie: de resultaten structureren en uitwerken in een optimalisatie-voorstel.

Deze stap omvat onder andere de volgende belangrijke elementen:

 • Teamoptimalisatie: Wat is nodig voor het optimaliseren van het salesteam? Dit kan gericht zijn op taakverschuiving, training of (individuele) coaching. Maar ook de inzet van salesondersteuning,
  online sales of het integreren van social selling kan hier een onderdeel van zijn
 • Procesverbetering: Waar kunnen we de verkoopprocessen stroomlijnen en verbeteren op basis van de bevindingen uit de scan? Zijn er procesoptimalisaties, capaciteitsuitbreidingen of andere
  verbeteringen mogelijk of nodig om geïdentificeerde knelpunten aan te pakken? Kan de verkoopcyclus verkort worden of is er een optimalisatie van de workflows mogelijk?
 • Technologie-implementatie: Is het nodig om technologie of hulpmiddelen te upgraden of te implementeren, zoals CRM-systemen, analyse-tools, of communicatiemiddelen?
 • Doelgroep: Op basis van de scan en propositie resultaten kunnen we de doelgroep verfijnen en de benaderingsstrategieën aanpassen, om nog beter aan de behoeften van prospects en klanten te voldoen
 • KPI-definitie: We zullen duidelijke Key Performance Indicators vaststellen om de voortgang en prestaties van het verkoopteam en de organisatie als geheel te meten en te volgen.

De Optimalisatie fase is gericht op het inzichtelijk maken van de strategische veranderingen en mogelijkheden die nodig zijn om jouw organisatie te helpen groeien tegen lagere kosten.

Deze fase legt de basis leggen voor de laatste stap in de SPOT-methode©: de “Transitie” waarbij we de uitvoering uit het verbeter en optimalisatievoorstel in praktijk brengen.

 

Transitie

Nu de Situatie, Propositie en Optimalisatie zijn uitgewerkt gaan we door naar de laatste letter van de SPOT-methode© onder de ‘T’ van Transitie verbeteringen voor groei en kostenbesparingen uitrollen en toepassen.

De Transitie fase houdt in dat jij de veranderingen en stappen daadwerkelijk implementeert in de verkooporganisatie.

Hierbij de mogelijkheden hoe dit kan worden toegepast:

 • Implementatie van veranderingen: Dit omvat het doorvoeren van de specifieke wijzigingen die zijn geïdentificeerd tijdens vorige fasen. Dit kan onder meer het herstructureren van teams, het invoeren van nieuwe processen, het aanpassen van technologieën, of het wijzigen van doelgroep benaderingen omvatten
 • Teamcommunicatie en training: Het is van cruciaal belang om het verkoopteam op de hoogte te brengen van de veranderingen en ervoor te zorgen dat ze begrijpen hoe ze moeten omgaan met de nieuwe strategieën, tools of processen. Wij kunnen de nodige training en
  ondersteuning aanbieden om een ​​soepele overgang te garanderen
 • Monitoring en feedback: het is belangrijk om voortdurend de voortgang te monitoren en feedback te verzamelen van het team en de klanten. Dit stelt jullie in staat om verbetering door te voeren waar nodig en te zorgen voor duurzame verbetering
 • Cultuur en leiderschap: Het is essentieel dat het leiderschapsteam de veranderingen ondersteunt en een cultuur van verandering en verbetering moeizaam. Leiders moeten als rolmodellen dienen en betrokken zijn bij het proces
 • Verandermanagement: Het succesvol managen van veranderingen verandert een gestructureerde aanpak en het omgaan met mogelijke weerstand binnen de organisatie. Veranderingsmanagementstrategieën kunnen helpen
 • Doelen en KPI’s: Duidelijke definitie van doelen en KPI’s worden vastgesteld om de voortgang van de transitie te meten. Dit helpt om de vergelijkbare resultaten te beoordelen. Wij kunnen dit proces ondersteunen met maatwerk voor uw organisatie.

De Transitie-fase is een cruciale stap in het vertalen naar tastbare acties en resultaten in de verkooporganisatie. Het is een continu proces dat gericht is op het bereiken van de doelen die zijn geformuleerd.

Het is belangrijk om geduldig en flexibel te zijn tijdens de transitie, omdat veranderingen tijd kosten om volledig te implementeren in de organisatie. Naast het definiëren van de doelen en de KPI’s, definiëren wij samen met u ook het tijdspad en bewaken de voortgang. Zodat de ‘T’ niet alleen de Transitie bevat, maar ook de ‘T’ van Turbo is, waarmee wij u kunnen ondersteunen naar een snelle groei van omzet en resultaat!

Dat allemaal met behulp van onze unieke aanpak: de SPOT-methode©!

 

SalesSpot is

Gericht op de juiste match

Wij vinden het niet alleen belangrijk dat de interim sales professional resultaat boekt. Voor ons is het verzorgen van de juiste match net zo belangrijk:

• wat heeft de organisatie nodig?
• wie past het beste waar?
• met welke kwaliteiten en competenties is de organisatie het meest verzekerd van resultaat?

Onze interim sales professionals voelen zich (mede) verantwoordelijk van het proces tot het resultaat bereikt is. Ze overtreffen daarbij graag de verwachtingen.

Referenties

SPOT - methode©

Situatie

Propositie

Optimalisatie

Transitie